Uncategorized

Oude(re) vaders met kinderwens opgelet!

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mannen op latere leeftijd kinderen krijgen. Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat oudere vaders vaker een kind met psychiatrische problemen krijgen dan jonge vaders.

Niet alleen heeft een oudere vader een grotere kans een autistisch kind te krijgen, zoals eerder al werd aangetoond. Uit het onderzoek blijkt ook dat ADHD en bipolaire stoornissen vaker voorkomen bij een vader van 45 dan bij een van 24. Ook zijn kinderen van mannen die na hun 45ste vader worden vaker psychotisch, suïcidaal en ze scoren gemiddeld slechter op school.

Voor het onderzoek is gekeken naar alle Zweedse kinderen die geboren zijn tussen 1973 en 2001. Volgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar is de studie erg interessant door de omvang van de onderzoeksgroep; 2,6 miljoen mensen.

In het onderzoek werd onder meer gekeken naar vaders die kinderen hadden bij een eerste vrouw en later nog aan een ‘tweede leg’ bij een nieuwe partner begonnen. Kinderen van die tweede leg hadden duidelijk vaker psychiatrische problemen dan hun oudere broers of zussen.

De onderzoekers denken dat het verschil te verklaren is doordat zaadcellen van oudere mannen van mindere kwaliteit zijn. Een man maakt gedurende zijn leven zaadcellen aan. De zaadcellen van een 45-jarige zijn zo vaak gedeeld dat er mutaties kunnen optreden.

Bron: NOS

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties