Mindstyle Uncategorized

Oud & nieuw: dankbaarheid

joyful

We leven alweer ruim een week in december, de laatste maand van 2014 – eigenlijk gewoon de laatste maand van ieder jaar. Een maand om heerlijk te genieten van de gezelligheid. Maar het is ook zeker een maand om eens tot rust te komen – de kerstvakantie komt er aan – en eens de balans op te maken: hoe ging het mij het afgelopen jaar? Om vervolgens verder te kunnen kijken: wat wil ik komend jaar bereiken?
Om dat stap voor stap te doen, riep ik ‘Oud & nieuw’ in het leven. Oud & nieuw wordt een serie artikelen om het jaar goed af te sluiten en 2015 spetterend, vol met plannen, te kunnen starten. Doe je mee?

Zoals je misschien wel weet is mijn 2014 een veelbewogen, maar ook zeker moeilijk jaar geweest. Ik heb een dip gehad, waardoor ik veel angst en paniek heb gekend en niet goed de deur meer uit durfde. Zelfs werken was een enorme stap, terwijl ik daar juist veel passie voor heb. Later verloor ik ook nog mijn baan, wat overigens los staat van mijn dip. Want ondanks mijn dip wist ik me elke keer wel op te laden en me te geven op mijn werk. Dit kostte me enorm veel energie, waardoor ik na een werkdag wel helemaal gesloopt was. Maar ook dat was het waard, want inmiddels sta ik al 2 maanden in te vallen bij mijn vorige werk. Ik heb me dus zeker wel kunnen bewijzen en laten zien wat ik kan.
Al met al heb ik in 2014 heftige dingen meegemaakt, die zeker ook heel leerzaam waren. En eigenlijk ben ik heel dankbaar voor hetgeen wat ik hieruit heb mogen leren en de inzichten die ik heb gekregen.

Soms kun je namelijk ook dankbaar zijn voor dingen of gebeurtenissen die in eerste instantie negatief leken, maar die je uiteindelijk toch veel hebben opgeleverd. Je kunt voor van alles dankbaar zijn, als je er maar voor open staat. En dat is juist zo moeilijk.
Veel mooie dingen en momenten gaan aan onze neus voorbij en worden niet opgemerkt, door ons onvermogen ze te zien. Dit onvermogen kan allerlei redenen hebben: drukte, bepaalde structuren en gewoontes of een negatief gevoel.

blessings

Gedurende mijn dip zag ik ook de mooie en leuke dingen niet meer. Al had ik nog zo`n fijne middag gehad, zonder paniek en angst, uiteindelijk won het negatieve gevoel als ik ‘s avonds wel weer een paniekaanval kreeg. En zo bleef mijn negatieve cirkel in stand.
Op een gegeven moment kreeg ik in de gaten dat wanneer ik me meer focuste op de positieve dingen en de dingen waarvoor ik dankbaar was, ik me positiever, gelukkiger en dankbaarder voelde. Langzaamaan ging ik mijn negatieve cirkel proberen te doorbreken door me meer te focussen op positieve dingen waarvoor ik dankbaar ben. Sindsdien maak ik regelmatig een lijstje met dingen waarvoor ik dankbaar ben – die ik zo nu en dan ook op mijn blog post – en spreek ik mijn dankbaarheid ook vaker uit naar mensen. Want hoeveel tijd en moeite kost het nou eigenlijk om je dankbaarheid oprecht te uiten, door het op te schrijven of uit te spreken? En juist door het te uiten krijgt het een extra lading, waardoor het positieve gevoel nog beter blijft hangen. Hierdoor zal niet alleen jij je beter voelen, maar ook degene naar wie je dankbaarheid uitspreekt. Want zeg nou zelf hoe fijn is het als iemand eens oprecht zijn – haar – dankbaarheid naar je uitspreekt?

Het moge duidelijk zijn, vandaag staat dankbaarheid centraal. Denk eens na – neem je tijd – over de dingen waarvoor jij dankbaar bent het afgelopen jaar en schrijf deze op. Het kan van alles zijn, grote en kleine dingen. Om je op weg te helpen, geef ik je wat onderwerpen, maar je bent natuurlijk vrij om hier je eigen draai aan te geven.

♥ Warmte / liefde
♥ Vriendschap
♥ Familie
♥ Gezondheid
♥ School / werk
♥ Hobby’s en vrije tijd
♥ …

Ik ben in ieder geval jou oprecht dankbaar dat je de moeite hebt genomen dit artikel, maar ook andere, te lezen. Dank je wel! <3

Ik ben benieuwd wat je van ‘Oud en nieuw’ vindt. Laat het me weten, dan kan ik er mee aan de slag!
X Evelien

Bron afbeelding: Landee

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

13 reacties

 • Reply
  Petra
  december 9, 2014 at 1:02 pm

  Leuk! Goed om bij dankbaarheid stil te staan. In het leven van alle dag gaan we maar door en we staan te weinig stil bij dingen. Lijkt me leuk om mee te doen. Ik doen een poging, december is nl wel een hele drukke maand.

 • Reply
  Astrid
  december 9, 2014 at 1:29 pm

  Leuk! Met een aantal mama bloggers zijn we nu bezig met de mama advents challenge 2014. En toevallig deze week dankbaarheid/waar wordt jij nu blij van? Mss ook iets voor jou?! Het sluit iig al aan bij je idee 😀

 • Reply
  Lieke
  december 9, 2014 at 1:54 pm

  Wat een leuk initiatief!
  Dankbaarheid en stilstaan bij wat je hebt is zeker goed om positief te zijn en te blijven. Ik ben blij dat het jou ook weer lukt om de positieve punten te zien en binnen te laten komen.
  En geniet van de reacties en artikelen die nu volgen. Want die komen zeker!
  I’m in! 🙂

 • Reply
  Anouk
  december 9, 2014 at 5:57 pm

  Ah, wat heb je dit super mooi geschreven zeg. En dat klinkt zeker als een heftige tijd. Goed dat je er sterker uit bent gekomen, what doesn’t kill you makes you stronger!

 • Reply
  Kimberley
  december 9, 2014 at 6:54 pm

  Wat een mooi stukje. En onwijs goed van je dat je negatieve dingen ombuigt tot iets positiefs! En ik weet het zeker: 2015 wordt jouw jaar!

 • Reply
  Manon
  december 9, 2014 at 7:23 pm

  Goed om hier bij stil te staan! mooi geschreven ook

 • Reply
  Wendy
  december 9, 2014 at 9:02 pm

  Wat mooi geschreven! Fijn dat je, ondanks je dip en de tegenslagen die op je pad kwamen, de kracht van dankbaarheid hebt ervaren! Leuk dat je met over dankbaarheid gaat schrijven, ik ga je volgen!

 • Reply
  marjon
  december 9, 2014 at 9:12 pm

  Heel mooi stukje geschreven., Ik voelde je verdriet maar ook je kracht om door te gaan en positief naar de toekomst te kijken. Ga zo door!

 • Reply
  Dascha
  december 9, 2014 at 9:21 pm

  Mooi artikel! Ik hoop dat 2015 een prachtig jaar voor je wordt! 🙂

  xoxo
  Dascha

 • Reply
  Fleur
  december 9, 2014 at 10:00 pm

  Wat een mooi blogje.
  Dankbaarheid maakt het leven zoveel mooier en fijner, dat ondaks alle negatieve en mindere dingen in het leven het toch zo mooi kan zijn!

 • Reply
  Madeleine
  december 10, 2014 at 7:01 am

  Mooi geschreven 🙂

 • Reply
  Sas
  december 10, 2014 at 9:49 am

  Wat een leuk en mooi artikel heb je hiervan gemaakt!

 • Reply
  Kim | Kimsbloglife
  december 10, 2014 at 8:19 pm

  Leuk idee! Het is inderdaad zo dat we veel meer focussen op de negatieve dingen en de positieve snel vergeten. Daarom is het inderdaad belangrijk om hier af en toe eens bij stil te staan. Ik ben dit jaar onder andere dankbaar voor mijn ontzettend fijne stageplaats en voor het feit dat mijn blog op een jaar tijd heel veel gegroeid is!