Hotspots Reizen

Uit en thuis: het Rijksmuseum

Afgelopen zondag heb ik het Rijksmuseum bezocht. En om eerlijk te zijn was dat de eerste keer dat ik het museum bezocht. Ik wilde graag een bezoek brengen aan het museum, omdat er veel te zien is van de Nederlandse geschiedenis. Als juf (en gewoon als Nederlander) vind ik dat ik dat gezien moet hebben.

hal
In 2013 is het vernieuwde Rijksmuseum heropend.  Wanneer je het museum binnenkomt kom je in een grote hal terecht. Dit is het centrale punt van het museum. Hier kun je tickets kopen, je jas ophangen, iets eten en drinken, informatie pakken en starten de rondleidingen.
Je kunt op verschillende manieren het museum door om de ruim 8000 voorwerpen, die het verhaal van de Nederlandse geschiedenis (vanaf 1200 – nu) vertellen, te bekijken.
Je kunt gebruik maken van de verschillende rondleidingen:

melkmeisje

Museumgebouw rondleiding
“Deze rondleiding is een wandeling door het gebouw, waarbij u de belangrijkste plekken en verhalen leert kennen. Daarna kijkt u voorgoed met andere ogen naar dit bijzondere baken in de stad.

Rijksmuseum hoogtepunten rondleiding
“Een verrassingstocht die een mooi beeld oplevert van wat het Rijksmuseum zoal te bieden heeft. Van Rembrandts Nachtwacht tot een 20ste-eeuws vliegtuig, van weelderige kostuums tot een complete, originele 18de-eeuwse stijlkamer.

Verschillende groepsrondleidingen
Er zijn verschillende groepsrondleidingen. Deze dien je 2 weken van de tevoren te reserveren.

Familierondleiding
Tijdens deze rondleiding ga je actief het museum in met een zaklamp, vliegbril, vergrootglas en een kanon.

Multimediatour
Een app met zes routes en een familiespel. 5 Euro in het museum of gratis te downloaden via App store of Google Play.

Mijn vriend en ik zijn zonder rondleiding het museum door gegaan. (We kwamen er namelijk na het bezoek pas achter dat de app gratis te downloaden was)  Bij de infobalie hebben we verschillende boekjes gepakt, waaronder een plattegrond. Hierop staat duidelijk wat je waar kunt vinden. Het museum is ook logischer wijs ingedeeld in verschillende tijdbestekken. Zo vind je op de begane grond de oudste voorwerpen en hoe hoger je komt in het museum hoe dichterbij je bij het heden komt. De voorwerpen staan ruim tentoongesteld, waardoor je er goed, met meerdere mensen tegelijk, naar kunt kijken. De ruimtes zijn mooi, maar leiden je niet af van waar het om draait.

Omdat ik toch nieuwsgierig was naar de app heb ik deze achteraf nog gedownload. En wat vind ik het jammer dat ik deze app niet had tijdens mijn bezoek aan het museum. De app is mooi vormgegeven en bevat verschillende tours die je kunt volgen. Tijdens een tour kun je aanklikken dat je meer informatie wilt over een bepaald object. Je kunt ook aanklikken dat je verder wilt lopen. Op die manier krijg je de informatie die jij wilt.
Ook kun je zelf op pad met de plattegrond die in de app staat. Wanneer je van een voorwerp meer informatie wilt kun je dit makkelijk opvragen door het nummer, wat bij het voorwerp staat, in te voeren op de app.
Ik vind het een mooie, handige app. Leuk om te zien hoe de geschiedenis wordt verbonden met het heden en er gebruik wordt gemaakt van een app.

nachwacht

Het Rijksmuseum bezoeken met kinderen?
Het museum biedt voor kinderen, in verschillende leeftijdscategorieën, een aantal leuke creatieve workshops. De kinderen komen daardoor in aanraking met vormen van kunst.
Bij de infobalie, beneden in de hal, kun je het boekje ‘Meer zien meer doen, spelen het museum door‘ pakken. In dit boekje staan voorbeeldroutes die je kunt volgen. Daarbij staan er kijkspelletjes en doe-opdrachten die je kunt doen, om samen het museum te ontdekken. De kinderen kunnen zelf bepalen welke opdracht ze bij welk voorwerp willen doen. Op die manier gaan ze spelenderwijs het museum door en leren ze dingen over de kunst en geschiedenis.

Als je aan mij zou vragen of ik met kinderen naar het museum zou gaan zou ik dat toejuichen, maar wel pas vanaf een bepaalde leeftijd. Tijdens mijn bezoek aan het museum merkte ik dat kennis van de geschiedenis het bezoek fijner maakt. Door kennis die je hebt weet je waar je naar kijkt en welke plek dat in de geschiedenis heeft. Kleinere kinderen hebben hier nog geen weet van. Zij zullen het museum dus op een andere manier beleven, wat misschien ook voor een heel leuk bezoek zorgt! Ik raad aan om het museum te bezoeken met wat oudere kinderen (vanaf groep 6), die al wat van de geschiedenis weten. Zodat ze weten waar het over gaat, maar alsnog ook dingen bij kunnen leren tijdens het bezoek.
Dat neemt niet weg dat het Rijksmuseum geweldig leuke dingen biedt voor kinderen om te kunnen doen. Dus mocht je naar het museum gaan kijk dan zeker even van te voren op de website welke rondleidingen en workshops er te doen zijn. En mocht je zelf het museum door willen gaan vergeet dan niet de app te downloaden en het boekje ‘Meer zien meer doen, spelend het museum door’ mee te nemen.

Een bezoek aan het Rijksmuseum kost voor een volwassene €15,-. Een kind tot en met 18 jaar is gratis. Tickets zijn ook online te verkrijgen, via Rijksmuseum.nl

Ben jij ooit in het Rijksmuseum geweest? Wat vond je er van? Laat het achter bij de reacties.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Reply
    Svenja
    maart 7, 2014 at 9:20 am

    Ben zelf ook een tijdje geleden geweest. Erg mooie, indrukwekkend en leerzame ervaring geweest! Zeker een aanrader.