Persoonlijk

PABO en Master SEN

Mijn Kind enzo is een website over kinderen, ouders en school en dat heeft natuurlijk een reden! Ik ben werkzaam in het onderwijs en wil mensen graag informeren over bepaalde onderwerpen, die hieraan gerelateerd zijn. Voordat ik dat allemaal ga doen, wil ik eerst het een en ander vertellen over mijn opleidingen, zodat jullie meer weten over mij, maar ook omdat ik vaak vragen krijg over de Master Special Educational Needs (SEN).

Ik ben in 2008 geslaagd voor mijn Havodiploma en heb toen de keuze gemaakt om naar de PABO te gaan. Ik wist al vroeg dat ik juf wilde worden en dit was dan ook een logische keuze. Deze opleiding heb ik gevolgd op Hogeschool de Kempel, een van de beste PABO’s van Nederland. Nu kan ik natuurlijk geen oordeel vellen over andere PABO’s, maar ik moet zeggen dat ik mijn tijd op de Kempel als leerzaam en prettig heb ervaren. Je bent er geen nummertje; leraren kennen je en iedereen spreekt elkaar bij de voornaam aan. Daarnaast is er goede begeleiding en zijn er duidelijke afspraken over wat je wanneer in moet leveren. Niet alleen vrijheid, blijheid, dus. Wat ik zelf heel erg fijn vind.

Na het afronden van de PABO had ik wel het gevoel wat kennis te missen over ‘gedrag’.
Vanaf 1 augustus 2014 gaat passend onderwijs in Nederland ‘beginnen’. Dit houdt kort gezegd in dat een kind naar een reguliere school kan, dicht bij huis, ondanks eventuele belemmeringen. Denk aan: leer-/gedragsproblemen of een handicap. De echte REC-scholen blijven wel bestaan, voor de leerlingen die dat echt nodig hebben, maar de scholen voor speciaal basisonderwijs gaan verdwijnen of krijgen een andere functie. Dat betekent dat een leerkracht meer kennis nodig heeft over bepaalde problematieken of, zoals ik het liever zeg, dat een leerkracht meer mogelijkheden moet gaan zien.
Zoals ik al schreef had ik het gevoel daar kennis over te missen. Ik ben opzoek gegaan naar een studie, waarbij ik meer zou leren over gedrag. Ik ben toen uitgekomen bij de Master Special Educational Needs (SEN). Bij deze Master leer je jezelf specialiseren in het leren en gedrag van kinderen. Ik heb de voltijd variant gevolgd. Deze bestond uit 8 vaste modules en 1 keuzemodule. Meerdere keuzemodules mocht natuurlijk ook. Tijdens deze vaste modules kwamen er vaak dingen aan bod die ik op de PABO al had gehad. Nu werd er wel dieper op ingegaan, maar toch was het ook veel herhaling. Door de keuzemodules heb ik toch de dingen weten te leren, die ik graag wilde leren. In de deeltijd variant van deze opleiding kies je zelf de modules, waardoor je opleiding meer naar je eigen hand kan zetten; dit wil ik nog leren, dus ik kies die modules. Wanneer ik de keuze opnieuw zou moeten maken, zou ik nu voor de deeltijd variant gaan, omdat ik nu toch ook wel veel herhaling heb gehad.
Tijdens de opleiding moest je ook vier dagdelen stage lopen. Dit heb ik gedaan op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO). Hier heb ik heel veel van geleerd. Je kunt wel uit een boek lezen hoe je met bepaald gedrag of leerprobleem om moet gaan, maar in de praktijk is dit natuurlijk anders. Per kind kan het gedrag of leerprobleem verschillen en dus ook zijn behoeften en hoe daar mee omgesprongen wordt. Ik heb tijdens deze stage geleerd veel naar de kinderen te kijken, naar hoe het kind is en wat de behoeften van het kind zijn. En daar ben ik erg blij mee! Ieder kind is namelijk uniek en daar moet het onderwijs op aangepast worden en dus moet de leerkracht daar kennis en vaardigheden voor hebben. Deze kennis en vaardigheden heb ik ontwikkeld, maar zijn nog steeds in ontwikkeling, door het opdoen van ervaring, op de school (SBO) waar ik nu werk.

Ik hoop dat ik jullie kan informeren, met de kennis die ik heb en dat jullie met plezier mijn blogs zullen lezen. Maar nu ben ik ook benieuwd welke opleidingen jullie hebben gevolgd. Laat het achter bij de reacties!

 

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties