Mindstyle

#Plukhetgeluk – Lach!

smile

Al een aantal weken doe ik mee met het #Plukhetgeluk project van Saskia, een project om stil te staan bij de mooie dingen in het leven. Vandaag deel ik opdracht 4 – de grootste glimlach – met je. In deze blogpost geef ik wat meer informatie over waarom lachen gezond is en waarom mensen eigenlijk lachen.

Lachen is heerlijk. Het is een uiting van vrolijkheid, blijheid en een teken van geluk. Maar naast dat is lachen heel fijn is, is het ook een sociaal gebeuren en nog eens ontzettend gezond!

Lachen als communicatiemiddel
Lachen is een vorm van communicatie, het is een sociaal gebeuren. Mensen lachen veel vaker als ze in een groep zijn, dan wanneer ze alleen zijn. Logisch. Lachen gebeurd namelijk meestal als reactie op iets wat iemand zegt of doet, of wanneer je zelf iets verteld. Maar je lacht natuurlijk niet alleen als iemand iets grappigs doet of verteld. Lachen kan vele redenen hebben. Zo lachen mensen ook uit beleefdheid, een vorm van dankbaarheid, van genot, plezier, minachting, spanning, om erbij te horen, geaccepteerd te worden of om iemand een goed gevoel te geven.

Let your smile change the world, but don’t let the world change your smile. 

Lachen is gezond
♥ Allereerst zorgt lachen voor meer zuurstof in je bloed en daardoor dus ook in je organen. Je lacht namelijk op een uitademing. En dat is meestal een diepe uitademing. Als je diep uitademt, dan adem je automatisch ook diep in. Hoe dieper je dat doet, hoe meer zuurstof je bloed krijgt en daardoor je organen. Door te lachen bevorder je dus je bloedsomloop.

♥ Als je  moet lachen, maakt je lichaam de stofjes endorfine, dopamine en serotonine aan. Dat zijn stofjes die er voor zorgen dat je je zorgeloos en ontspannen voelt. Lachen vermindert daardoor stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. Door eens goed slap te lachen lijken grote problemen vaak een stuk kleiner. Lachen stimuleert daarmee het immuunsysteem van het lichaam. De stofjes zorgen namelijk voor een betere weerstand. Dus als je vaak lacht, word je minder snel ziek.

♥ Het is ook een goede work-out voor je spieren. Tijdens het lachen span je veel spieren aan. Alleen in je gezicht gebruik je al vijftien spieren tijdens een flinke lachbui. Je kent vast het gevoel wel dat je buikpijn krijgt van het lachen.

♥ Mensen die veel lachen staan vaak positiever in het leven. Door problemen te benaderen met humor maken de negatieve gedachtes plaats voor positieve gedachtes. Hierdoor krijgen mensen meer hoop en dus meer positieve gedachtes.

Do what makes you happy, be with those who make you smile, and laugh as much as you breathe. 

Nog een paar leuke feitjes
* Lachen heeft net zo`n gelukmakende werking als sommige drugs, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen.
* Een baby lacht voor het eerst als ie zo`n vijf weken oud is.
*  Volwassenen lachen zo`n 10 tot 15 keer per dag.
* Kinderen lachen zo`n 300 – 400 keer per dag.

Naast dat lachen gezond en een sociaal gebeuren is, geeft het je ook gewoon een heel fijn gevoel. Vergeet dan ook niet om je heen te kijken, te genieten en te lachen. Zelfs wanneer het voelt dat alsof alles om je heen uit elkaar lijkt te vallen, lach alsof je het meent. Ook al voel je het niet en zou je misschien liever willen huilen. Mensen zijn van nature sociale wezens en zelfs in de meest vervelende situaties helpt positieve interactie met andere mensen en begint de – misschien langzame – groei naar een positief gevoel. En onthoud: Happy girls are the prettiest!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

9 reacties

 • Reply
  Manon
  maart 2, 2015 at 8:17 am

  Fijn artikel. Lachen doet idd wat met je!

 • Reply
  Mariëlle
  maart 2, 2015 at 9:10 am

  Uit alles blijkt dat je dus MOET lachen! Ik denk dat we tegenwoordig soms veel te serieus zijn, ik ben ook guilty! Maar ik word wel blij van kleine dingen 🙂

 • Reply
  Nicky
  maart 2, 2015 at 9:33 am

  Wat een leuke foto’s! En het klopt echt wat je zegt: als je veel lacht, sta je veel positiever in het leven. Alsof het vanzelf gaat. Ik merk het bij mezelf ook. En steeds vaker betrap ik me erop dat ik aan het lachen ben, leuk!

 • Reply
  Deisy
  maart 2, 2015 at 9:37 am

  Wat een leuk artikel heb je er van gemaakt zeg en wat leuk om meer te weten te komen van het lachen 🙂 Dank je wel voor het delen van deze informatie meis. X

 • Reply
  Anita
  maart 2, 2015 at 9:38 am

  Mooi artikel! Lachen is idd gezond en voel je je down glimlach dan. Ga je je ook beter van voelen.

 • Reply
  Lisa
  maart 2, 2015 at 3:47 pm

  Heerlijk, ik hou van lachen. Andere zeggen dat ik wel eens teveel lach, maar ik denk dat je nooit teveel kan lachen 🙂

 • Reply
  Linda
  maart 2, 2015 at 10:00 pm

  Word ik vrolijk van! 😉

 • Reply
  Isabel Cristina
  maart 2, 2015 at 11:48 pm

  Wat een leuk artikel! Die feitjes wist ik nog niet. Ik denk dat ik vanaf nu elke ochtend 10 minuten naar grappige filmpjes ga kijken op youtube, dan heb ik meteen mijn workout gedaan! 😉

 • Reply
  Sas
  maart 3, 2015 at 10:56 am

  Wat een fijn artikel en nog informatief ook! Lachen is zo fijn om te doen of te geven aan anderen <3