Mindstyle

Oud & nieuw: vallen en opstaan

December, een maand om heerlijk te genieten van de gezelligheid. Maar het is ook zeker een maand om eens tot rust te komen – de kerstvakantie komt er aan – en eens de balans op te maken: hoe ging het mij het afgelopen jaar? Om vervolgens verder te kunnen kijken: wat wil ik komend jaar bereiken?
Om dat stap voor stap te doen, riep ik ‘Oud & nieuw’ in het leven. Oud & nieuw wordt een serie artikelen om het jaar goed af te sluiten en 2015 spetterend, vol met plannen, te kunnen starten. Doe je mee?

Vorige week schreef ik over dankbaarheid en gingen we aan de slag met het invullen van een gratitude-list. Maar helaas gebeuren er ook dingen waar je geen grip op hebt of die niet zo positief zijn of in eerste instantie niet positief lijken. Vandaag ga ik het daar met je over hebben.

Het liefst hebben we een leven vol met zonneschijn en positiviteit, maar dat kan niet en dat is misschien maar goed ook. Kijk naar de natuur. Elke dag is het weer anders: de ene keer schijnt de zon, het volgende moment regent het. Het liefst hebben we alleen de zon. Hoe fijn is het om wakker te worden door de zon die naar binnen schijnt en niet van de regen die tegen je raam tikt? En hoe heerlijk is het om de zonnestralen op je gezicht te voelen en niet nat te worden van de regen? –Hallo uitgelopen make-up en natte kleren- In plaats van te vluchten en te schuilen voor de regen, kun je ook naar de regen kijken en zul je de buien als minder heftig ervaren. Bovendien: zon en regen geven ons de regenboog.

Life is not about waiting for the storm to pass, but learning how to dance in the rain.

Het leven bestaat dus niet uit alleen maar zonneschijn, maar gelukkig ook niet uit alleen maar regen. Het leven gaat met vallen en opstaan. En juist dat opstaan is belangrijk. Elke tegenslag voelt voor je als een domper en misschien ervaar je wel het gevoel dat je hebt gefaald. Maar wanneer je opstaat – jezelf bij elkaar hebt geraapt en opnieuw moed hebt weet te verzamelen om door te gaan – groei jij zelf als persoon. Je wordt sterker bij elke keer dat je na het vallen weer op staat.

Het positieve van een tegenslag is dan ook dat je er van leert. Zo schreef ik vorige week ook: “Soms kun je ook dankbaar zijn voor dingen of gebeurtenissen die in eerste instantie negatief leken, maar die je uiteindelijk toch veel hebben opgeleverd.” En natuurlijk zijn er ook momenten waarop je niet valt. Waardeer die momenten en geniet er van.

Heb je toch even een tegenslag en ga je keihard op je gezicht? Balen, huilen, je rot voelen, het mag allemaal. Als je daarna de knop maar om zet. Raap je zelf bij elkaar, sta op en ga na wat je hiervan geleerd hebt. Elke tegenslag geeft jou weer een mooie ervaring en laat je groeien als mens. En onthoud: niets in het leven gaat vanzelf, je zult er ook hard voor moeten werken. If you can’t stop thinking about it, don’t stop working for it.

Opstaan is dus erg belangrijk, maar het is ook goed om even stil te staan bij je tegenslag. Vandaag kijken we ook even naar de regenbuien, waarbij we niet vergeten dat de zon schijnt en er een regenboog op ons wacht.
Neem je tijd om over jouw regenbuien – tegenvallers – van het afgelopen jaar na te denken en schrijf deze op. Het kan van alles zijn, grote en kleine dingen. En bedenk tijdens het opschrijven ook wat je er van geleerd hebt. Deze regenbuien kun je gebruiken in een volgende editie van ‘Oud&nieuw’. Want om 2015 positief te kunnen beginnen, moet je 2014 ook helemaal afsluiten. Daar horen de regenbuien ook zeker bij. Om je op weg te helpen, geef ik je wat onderwerpen, maar je bent natuurlijk vrij om hier je eigen draai aan te geven.

Warmte / liefde
Vriendschap
Familie
Gezondheid
School / werk
Hobby’s en vrije tijd

Bron afbeelding: lesscakemorefrosting

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

21 reacties

 • Reply
  Dagmar
  december 18, 2014 at 8:20 am

  Wauw zo mooi geschreven en prachtige quote <333

 • Reply
  Rosanne
  december 18, 2014 at 8:35 am

  Wat mooi geschreven! En zeker horen die regenbuien erbij, soms is het ook heel leerzaam om de mindere dingen in het leven te ervaren. Goed om er bij stil te staan 🙂

 • Reply
  Denise
  december 18, 2014 at 8:38 am

  Wat een super super mooi artikel! <33

 • Reply
  Lieke
  december 18, 2014 at 9:02 am

  Wat heb je dit weer mooi geschreven!
  Na regen komt zonneschijn. En er niet in blijven hangen zijn toch de beste tips!

 • Reply
  sam
  december 18, 2014 at 9:02 am

  Mooie quote en zo waar! De tegenslagen maken ons ook wie we zijn, mooie mensen 🙂

  ik heb je getagd!

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  december 18, 2014 at 9:18 am

  Ik sluit me aan bij de rest; mooi geschreven! En helemaal waar ook. Rond deze tijd van het jaar denken we alles nog een keer over.

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  december 18, 2014 at 9:22 am

  Prachtig geschreven! Ik vind de regen-zon vergelijkingen/quotes zo mooi! Van ‘regenbuien’ leer je vaak het meest 😉

 • Reply
  Andrea
  december 18, 2014 at 9:41 am

  Mooi verwoord!

 • Reply
  Inge | blogboutique
  december 18, 2014 at 10:25 am

  Prachtig verwoord! Wauw.

 • Reply
  Claudia
  december 18, 2014 at 11:53 am

  Ooh wauw, ik vind deze zin zo mooi: Want om 2015 positief te kunnen beginnen, moet je 2014 ook helemaal afsluiten. Ik ben het zo met je eens. Hoe zou het leven zijn als er alleen maar geluk is. Dan waardeer je dat toch helemaal niet meer? Dan wordt het gewoon. Die tegenslagen leren je van het leven te genieten en jezelf te kennen.

  • Reply
   Evelien
   december 18, 2014 at 9:22 pm

   Precies! Je zegt precies wat ik bedoel. Je zou het fijne inderdaad niet meer waarderen als je geen tegenslagen kent.

 • Reply
  Petra
  december 18, 2014 at 2:10 pm

  Wat een mooie post meid! Tegenslagen maken je uiteindelijk vaak sterker. Je leert er heel veel van. Dat is soms ook heel veel waard. De quote ‘Life is not about waiting for the storm to pass, but learning how to dance in the rain’ is een van mijn favoriete.

 • Reply
  Manon
  december 18, 2014 at 5:00 pm

  Ik ben het helemaal met je eens! Je hebt het ook heel erg mooi geschreven. Deze quote heb ik al zo lang in mijn telefoon staan

 • Reply
  Madeleine
  december 18, 2014 at 7:31 pm

  Mooi 🙂

 • Reply
  Michaela
  december 18, 2014 at 7:49 pm

  Heel mooi verwoord! Vooral de laatste quote vind ik erg mooi!

 • Reply
  Michaela
  december 18, 2014 at 7:50 pm

  Heel mooi verwoord! Vooral de laatste quote vind ik erg mooi!!

 • Reply
  saarenzo
  december 18, 2014 at 8:49 pm

  Heel mooi geschreven!

 • Reply
  Marjon
  december 19, 2014 at 11:19 am

  Heel mooi verwoord. Ik ben benieuwd naar je andere blogs onder de rubriek Oud&Nieuw!!

 • Reply
  Jenn
  december 19, 2014 at 12:33 pm

  Heel mooi geschreven!

 • Reply
  Sas
  december 20, 2014 at 9:13 am

  Wat een super fijne en inspirerende post! Na regen komt zeker zonneschijn!

 • Reply
  Deisy
  december 21, 2014 at 9:27 pm

  Wat heb je dat mooi en inspirerend geschreven zeg: heel bijzonder 🙂 Ben het volledig met je eens om naar de minder dingen te kijken en daar van te leren, daar zijn ze namelijk voor uiteindelijk. Met vallen en opstaan is hier dan ook zo toepasselijk op.