Mindstyle

Oud & nieuw: loslaten

let it go

Kerst is weer voorbij en ik hoop dat je hebt genoten van de gezelligheid en de lieve mensen om je heen. Maar nu kerst voorbij is betekent dat ook dat oud en nieuw wel heel dichtbij komt. Afgelopen weken zijn jij en ik, door middel van ‘Oud & nieuw‘, al bezig geweest met het opmaken van de balans: hoe ging het mij het afgelopen jaar? Om vervolgens verder te kunnen kijken: wat wil ik komend jaar bereiken?
Vandaag gaan we daar mee verder en gaan we het hebben over loslaten. Want om het jaar goed af te sluiten en 2015 spetterend, vol met plannen, te kunnen starten, moet je wel dingen los (kunnen) laten.


Loslaten, dat gaan we eens even doen! Helaas – of misschien wel niet – loslaten doe je niet even. Makkelijker gezegd dan gedaan dus. Er wordt vaak zo makkelijk gezegd: ‘laat het los’. En hoe mooi, goed bedoeld en makkelijk dat advies ook klinkt, zo is het in werkelijkheid – bijna – nooit.  Maar dat betekent niet dat je het dan maar niet moet doen, dat loslaten. Het hele proces van het loslaten kan namelijk heel leerzaam zijn voor jezelf.

Ik ga loslaten.
De wil is de eerste en de belangrijkste stap, om dingen te kunnen loslaten. Wil je een bepaald patroon doorbreken, van bepaalde gevoelens af en durf je het aan om ze los te laten? Als ja hierop je antwoord is, kan het proces van het loslaten beginnen. Wat ga je loslaten? Gebeurtenissen, gevoelens en/of misschien wel bepaalde personen. Laat de dingen los die je niet meer kunt veranderen, je een negatief gevoel geven en de dingen die jouw geluk in de weg staan.

Waarom is loslaten zo belangrijk?
Loslaten betekent verandering en veranderingen zijn vaak eng. Dus laat je het vaak zo, maar daar baal je – stiekem – wel van. Je houdt jezelf voor de gek met de gedachte dat je het wel prima vindt zo. Júist wanneer je  een gevoel van angst ervaart en daar mee aan de slag gaat, zal je  uiteindelijk merken dat dit beter voor je is. Soms heb je namelijk niet eens in de gaten hoeveel iets jou belemmert tot  je het loslaat. Vasthouden aan iets wat negatief is, je pijn doet of belemmert, staat jouw geluk in de weg. Alle stress, het gepieker, de twijfels en andere gevoelens die hiermee gepaard gaan, zorgen ervoor dat de energie uit je lijf wordt gehaald. Deze energie maakt plaats voor stress en frustraties en verpesten je humeur. Zonde! Laat het los, maak ruimte voor dat wat goed voelt en hou niet langer vast aan datgene wat gepaard gaat met negatieve gevoelens.

Waarom is loslaten zo moeilijk?
Loslaten doe je niet in een handomdraai. Je hebt de wil om los te laten. Daarna komt het verwerken van negatieve gevoelens. Beiden zijn belangrijk in dit proces. De wil om het los te laten en het vervolgens ergens ver weg te stoppen, is weglopen, niet loslaten. Tijdens het proces is het verwerken moeilijk, allerlei gevoelens komen namelijk voorbij. En dat is ook de reden dat het zo moeilijk is en het veel moeite kost. We gaan dit liever uit de weg en blijven liever bezig, zodat we er niet over na hoeven te denken. Maar daar heb je uiteindelijk jezelf mee, want je lost niets op voor jezelf.

Hoe lang duurt dat loslaten dan?
Loslaten is een proces en hoe lang dat duurt is afhankelijk van wat je los wilt laten en verschilt natuurlijk per persoon. Het loslaten van iets wat een grote impact zal hebben op je leven, heeft tijd nodig.

Loslaten dus, maar hoe dan?
Gewoon, doen!  Je wil het loslaten, doet dat en klaar. Nou, niet dus. De wil om het los te laten en het ondergaan van het verwerkingsproces, is waar het hele loslaten om draait. Heb vertrouwen in wat er komen gaat, zonder allerlei verwachtingen. Vermijdt dingen die jouw verwerkingsproces bemoeilijken, vermijdt de dingen die de negatieve gevoelens oproepen die je juist los wilt laten. En ontspan daarbij ook vooral! Ontspan en zie wat er gebeurd.

Don’t let anyone or anything ever dull your sparkle.

Neem je tijd om te ontdekken wat jij wil loslaten. Het kan van alles zijn, grote en kleine dingen. Schrijf de dingen die je los wil laten op een briefje.  Bind dit briefje om een vuurpijl en schiet deze de lucht in met oud en nieuw. Het is tijd om los te laten! Want om 2015 positief te kunnen beginnen, moet je 2014 ook helemaal afsluiten.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

17 reacties

 • Reply
  Valerie
  december 27, 2014 at 2:10 pm

  Mooi geschreven en zó waar!

 • Reply
  Sanae
  december 27, 2014 at 3:26 pm

  Super mooi geschreven.. Wauw!

 • Reply
  Rosanne
  december 27, 2014 at 3:38 pm

  Wat schrijf je fijne blogs <3 Het is inderdaad niet eenvoudig als het niet in je systeem zit, het is een soort mindset denk ik. Gewenning misschien. En ik wil het ook steeds beetje bij beetje meer leren. Succes!

 • Reply
  Margriet
  december 27, 2014 at 4:54 pm

  Fijn artikel. Ik vind dat loslaten zo vreselijk moeilijk! Het lezen van dit artikel gaf me weer nieuwe moed om dingen echt achter te gaan laten. Mijn los-laat-anthem: Shake it off van Taylor Swift.

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  december 27, 2014 at 5:17 pm

  Mooi! En ook een inspirerend artikel wat je wel even aan het denken zet. Ik ben ook bezig met loslaten (en accepteren). Scheelt een hoop. Lukt niet altijd (meteen) maar voelt wel fijn als het wel lukt!

 • Reply
  Teddy
  december 27, 2014 at 5:52 pm

  Wat een mooi stukje!

 • Reply
  Bianca
  december 27, 2014 at 6:53 pm

  wat een super mooi artikel.
  soms is loslaten van dingen erg moeilijk !

 • Reply
  Deisy
  december 27, 2014 at 7:43 pm

  Loslaten is inderdaad ontzettend moeilijk, vooral als je er dagelijks mee te maken krijgt en je er dus niet “onheen” kunt. Maar het is wat jij zegt: als je eenmaal loslaat ben je tot zoveel mooie dingen in staat 🙂 Mooi artikel hoor meis.

 • Reply
  Kim | Kimsbloglife
  december 28, 2014 at 12:11 am

  Mooi artikel. Ik twijfel soms of ik de vriendengroep waar ik zin zit wil loslaten, omdat die groep me soms zo’n slecht gevoel geeft en ik voel dat ik me er steeds minder thuis in voel. Maar anderzijds ben ik bang dat ik dan helemaal alleen zal zijn, en soms is het ook wel leuk in die groep… Ik stopt inderdaad al een lange tijd heel veel energie in het nadenken en twijfelen en me slecht voelen hierover, en dan zou het misschien beter zijn om het los te laten. Maar het is inderdaad veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Verandering is eng, want je weet niet wat er komen zal, en of wat zal komen beter of nog slechter zal zijn dan wat je nu hebt… Het meteen helemaal loslaten durf ik dus niet zo goed, maar ik probeer het wel stilletjes aan meer en meer te doen.

  • Reply
   Evelien
   december 28, 2014 at 1:52 pm

   Dat lijkt me ook een hele moeilijke keuze! Je wilt niet alleen zijn, maar je krijgt ook niet de energie die je er van hoopt en wil krijgen. Ik hoop dat je een goede keuze kunt maken! Veel succes <3

 • Reply
  Petra
  december 28, 2014 at 12:57 pm

  Een hele mooie post. Loslaten is moeilijk. Het vertrouwde plaats laten maken voor iets nieuws wat vaak eng is. Maar loslaten is wel nodig om verder te kunnen komen als dat is wat je wilt.

 • Reply
  Claudia
  december 28, 2014 at 2:54 pm

  Dat liedje past er echt perfect bij. Ik kan eerlijk zeggen dat ik dit jaar echt gegroeid ben als persoon zijnde en dat ik niet direct iets weet wat ik moet loslaten.

 • Reply
  Karlijn
  december 28, 2014 at 4:37 pm

  Erg mooi geschreven Evelien. Loslaten is zo moeilijk, terwijl het zo ‘makkelijk’ klinkt. Net als ‘de knop omdraaien’, ook veel moeilijker. Maar ik denk dat nadenken erover al een eerste stap is. X

 • Reply
  Birgit
  december 28, 2014 at 6:21 pm

  Wat mooi geschreven! Loslaten is inderdaad moeilijk..

 • Reply
  Beautyjuf
  december 28, 2014 at 6:24 pm

  Wat een prachtig artikel! Loslaten kan erg moeilijk zijn, maar je zoveel moois opleveren.

 • Reply
  Sas
  december 30, 2014 at 4:24 pm

  Wat heb je er weer een fijn en prachtig artikel van gemaakt. Helemaal waar… Ik zit soms nog een beetje met mijn gevoel en gedachten bij 2013 qua mijn baanverlies en alles. Ik merk dat het nu in 2015 weer komt opspelen. Nooit helemaal losgelaten dus.

  • Reply
   Evelien
   december 30, 2014 at 4:32 pm

   Dank je wel <3. Loslaten is ook moeilijk en doe je ook niet 'even'. Zeker zoiets als baanverlies heeft toch een impact. Financieel, maar ook zeker persoonlijk! Zeker als je daarna gaat solliciteren en afwijzingen krijgt e.d. Het doet toch wat met je, ondanks dat je nu wel een toffe baan hebt. Ik wil jou een hele fijne jaarwisseling wensen en een mooi 2015!