DIY Lifestyle

Kinderfeestje: Indianen en cowboys

Altijd leuk een kinderfeestje, maar soms ook een hoop geregel. Je wilt niet altijd hetzelfde doen, maar iets nieuws verzinnen kan ook lastig zijn. Daarom bestaan er partyplanners! Zij organiseren het hele feest inclusief thema, hapjes en activiteiten. Zo organiseert Hella Huizinga luxe kinderfeestjes, van Disneyfeesten tot Sweet 16. Erg gaaf!
Mocht je daar geen geld voor hebben of wil je het gewoon lekker zelf doen, dan kun je regelmatig kinderfeestjes vinden op Mijn kind enzo. Van uitnodiging tot hapjes zal hier beschreven staan met elke keer een ander thema.
Zoals jullie al in de titel hebben kunnen lezen is het thema vandaag indianen en cowboys.

De uitnodiging: post per pijl

Benodigdheden:
– 1 satéprikker
– stukjes gekleurd plakplastic of papier
– papier voor de brief
– dunne strookjes gekleurd crêpepapier
– schaar
– pen


Werkwijze
1. Maak eerst de achterkant van de pijl: leg twee stukken plakplastic (of gekleurd papier) met de achterkanten tegen elkaar en knip ze tegelijk in een dikke V-vorm. Plak een stuk tegen de achterkant van de satéprikker, doe hier wat strookjes crêpepapier bij en plak het andere stuk plakplastic er tegenaan. Maak knipjes aan de zijkanten.
2. Voud het briefje op en maak hier met een dikke naald twee gaatjes in. Vouw het papier weer open en schrijf de tekst van de uitnodiging. Leuk is om iedereen een indianennaam te geven en kinderen eventueel te vragen in thema gekleed te komen.
3. Vouw het briefje weer dicht en rijg hem aan de pijl.
4. Maak met plakplastic een punt aan de pijl: plak twee driehoekjes tegen elkaar.

Je kunt het briefje ook vervangen door lekkere dingen (snoep of kaas/worst/etc.) en daar is je lekkere traktatie!

Traktatie: totempalen

Benodigdheden:
–  40 gram jonge/belegen kaas.
– 2 stukken van een schuimblok
– satéprikker
– bruin (inpak)papier
– polletjes gras of groene stiften/kleurpotloden

Werkwijze
1. Snij één van de schuimblokjes doormidden. Steek voorzichtig een schone naald door alle blokken. Steek de satéprikker door het ontstane gaatje in de blokken. Haal het stokje er weer uit. Kerf met de naald in één blokje bijv. een uilenkop en in de andere gezichten.
2. Snij een stuk kaas af van ong. 7 x 1.5 x 2 cm. (l x b x h). Snijd er aan de zijkant twee driehoekjes af en maak met de naald lijnen op de ‘vleugels’ en onderaan de ‘klauwen’.
3. Snij nog een stuk kaas van ong. 5 x 1.5 x 2.5 cm. Snij hier ook twee hoekjes af. Kerf hier lijnen, ogen en een mond in.
4. Rijg ales, met de uilenkop en vleugels boven, aan de satéprikker.

Leg op een dienblad o.i.d. wat halve ronde groenten/fruit. Bijv. kolen, pompoenen of sinaasappels. Leg hier het bruine papier overheen. Zo ontstaan er bergen. Plak er polletjes gras op of teken deze. Prik de totempalen in de bergen.

De schuimblokken kunnen lang van tevoren worden bewerkt. De kaas een dag van tevoren. Bewaar de kaas dan weer afgesloten in de koelkast. Prik alles op de dag zelf pas aan de prikker.

Spelletjes: speurtocht voor roodhuiden en stoere gasten

Opdrachten
Voor een leuke binnenkomer laat u tijdens het uitpakken van de cadeautjes door een helper een pijl de kamer inschieten, waaraan een briefje is vastgeplakt. In het briefje staat bijvoorbeeld: ‘Help, help mij! Ik, opperhoofd Rood Vuur,  ben ontvoerd door cowboy Billie Boem. Kom me redden!’ Het opperhoofd is natuurlijk bijdehand genoeg geweest om stukjes van de spijkerbroek van Billie Boem af te scheuren en die hier en daar in struiken en bomen te hangen.

1. Maak van jezelf een indiaan of cowboy
Alleen een echte indiaan (of zijn cowboyvriend) kan een indiaan helpen. Maak van jezelf een echte indiaan of cowboy. Leg rode boerenzakdoeken klaar voor de cowboys en indianentooitjes voor de indianen. Indianen krijgen met schmink oorlogsstrepen en de cowboys baardstoppels. De jarige is natuurlijk het opperhoofd met een grote indianentooi.
Daarna verzint iedereen een naam voor zichzelf. Die op een uitgeknipte papieren veer of pistool wordt geschreven. Deze wordt met een veiligheidsspeldje aan de kleding vastgemaakt. Dan kunnen we op pad: volg de stukjes spijkerbroek.

2. Met pijl en boog schieten
Nodig: twee bogen met pijlen en een reserveset.
Vorm twee groepjes. Zorg dat er 10 plastic bekertjes klaar staan, opgebouwd tot en torentje. Laat de groepjes om de beurt met pijl en boog de bekertjes omver schieten.

3. Totempalen
Leg op een kleed satéprikkers klaar en verschillende bakjes met zakte snoepjes en laat de kinderen hun eigen totempaal maken.

4. SSTT!
Sluip een stukje als een echte indiaan

5. Vermorzel de spinnen
Een waarschuwing van Rood Vuur: om jullie af te schrikken heeft Billie Boem gevaarlijke (snoep)spinnen losgelaten. Zoek ze en vermorzel ze tussen je tanden.
Verberg de spinnen in een bakje of zakje tussen de bosjes.

6. Ontcijferen
Een brief in geheimschrift! Wie kan die het beste ontcijferen? Uiteraard leidt de oplossing naar de volgende plek.

7. Allemaal bekenden
Verzin minstens 10 boeken/films/strips/ waarin een cowboy of indiaan meespeelt.

8. HELLUP, ze schieten!
Nu moeten Billie Boem en Rood Vuur toch ergens in de buurt zijn? U kunt de speurtocht in het bos af laten spelen en daar dicht bij een sloot  (aan de andere kant, dan de kinderen) een wigwam neerzetten met een vastgeboeid opperhoofd (helper 1). Helper 2 is als cowboy verkleed en beschiet de indianen en andere cowboys met een klappertjespistool vanaf de overkant van de sloot.

9. Eeuwige vrede
Oké, er op af! Maar als de kinderen bijna bij Billie boem en het opperhoofd zijn, staan die al bezwerend klaar met hun armen om elkaar heen geslagen. (Dit om te voorkomen dat de indianenbende zich massaal op Billie Boem stort.) Billie Boem heeft zijn fout ingezien en toont berouw. Hij heeft een vredespijp gerookt met Rood Vuur. Ze willen nu, om de eeuwige vrede te vieren, met de andere indianen en cowboys een feestmaaltijd aanrichten. Bij de wigwam of thuis.

10. Goed gedaan
Elk kind krijgt van het opperhoofd een oorkonde (brand hiervoor een vel papier voorzichtig langs de randen af) met daarop de volgende tekst: ‘Mij, opperhoofd Rood Vuur, verklaren dat indiaan/cowboy …. (verzonnen naam invullen) bewezen hebben een goede krijger te zijn. Hij/zij hebben de volgende opdrachten tot in de puntjes vervuld:
met pijl en boog geschoten – totempalen gebouwd – giftige spinnen vermorzeld – geheimschrift ontcijferd – geslopen als een indiaan – familieleden en vijanden opgenoemd – niet op de vlucht geslagen voor schietende cowboy.
Onderaan komt de handtekening van Rood Vuur. Maak met een zure mat een lintje (knip onderaan een driehoekje uit), koop een zakje apenkoppen, prik een splitpennetje door een apekop (=lakzegel) en vervolgens door de zure mat. De oorkonde kan trots mee naar huis worden genomen.

Recepten uit het Wilde Westen

Dodelijke pijltaart

Benodigdheden
– 200 gram zachte boter
– 200 gram suiker
– snufje zout
– 4 eieren
– 200 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding
Verwarm de over voor op 175 graden. Klop met de mixer de boter, suiker en het zout tot een romige, lichte massa. Mix de eieren er een voor een doorheen. Zeef het bakmeel in gedeeltes boven de kom en schep het voorzichtig door het beslag.
Doe het beslag in een ingevette cakevorm (rechthoek – 22 cm lang). Bak de cakpijle in ongeveer een uur. Controleer of de cake gaar is door er met een vork of de satéprikker in te prikken.
Maak er een pijl van door er stukken van af te snijden (de hoeken en stukjes van de zijkant – zie afbeelding) en versier hem daarna.

Dessert dream

Benodigdheden
250 gram bevroren ananas
– 250 gram bevroren mango
– 250 ml bananensap
– 1 bolletje vanilleijs

Bereiding
Doe de ananas, de mango en het bananensap in een blender en pureer het tot een gladde massa. Doe op het laatst het bolletje ijs erbij en laat de blender nog even draaien. (Het kan ook met een staafmixer).
Schenk de drank in hoge glazen en zet een schijfje mango of ananas op de rand van elk glas.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

1 reactie

  • Reply
    Brendy
    juni 14, 2019 at 11:03 am

    Erg leuk artikel. Ik ben zelf op zoek naar leuke items die de kids zelf kunnen maken. Hier staan al wat tips maar een cowboyhoed zelf maken voor kinderen wordt blijkbaar wat lastiger of heb je tips. Over 3 weken is het feest al. Anders ga ik er maar een paar kopen https://www.e-carnavalskleding.nl/cowboy-kleding/cowboyhoed/ Alle tips zijn welkom want anders wordt het wellicht een iets duurder feestje en dat wil je ook niet ieder jaar hebben. Al helemaal niet als je er 3 rond hebt lopen die allemaal een feestje willen.