DIY

DIY – Sterretjes foto’s maken

sterretje-6-001

Vuurwerk, vroeger als kind was ik er enorm bang voor. Terwijl de rest even na middernacht buiten stond om het vuurwerk te bekijken, keek ik veilig vanachter het raam. Prachtig vond ik het, maar wel doodeng. Toen ik wat ouder werd, durfde ik voortaan ook buiten te kijken. Op veilige afstand, dat wel. Zelfs aan het vasthouden van een sterretje waagde ik me niet. Tot zo`n 10 jaar geleden – ik was toen een jaar of 15 – en ik maar eens probeerde – op wat aandringen van – een sterretje vast te houden. Natuurlijk gebeurde er niks en vond ik het vooral heel leuk.
En nog steeds vind ik het heel leuk en ga ik ieder jaar even na middernacht gewapend met een glas champagne in de ene hand en sterretjes in de andere buiten vuurwerk kijken.

sterretje-hartje-001

En het extra leuke aan sterretjes is – naast dat ze er zo gezellig uitzien – dat je er ook hele magische foto’s mee kan maken. En dat is helemaal niet moeilijk!
De truc is om een statief en een lange sluitertijd te gebruiken om de beweging van het licht vast te leggen. Maak je diafragma kleiner – een hoog getal – en zet je ISO op 100 om ruis te voorkomen. Je kunt je ISO ook iets hoger zetten, zodat je jezelf nog een beetje te zien bent. En dan schrijven maar! Dat schrijven hoeft trouwens niet in spiegelbeeld, je kunt de foto’s achteraf spiegelen. Vergeet niet om aan elkaar te schrijven, want je kunt geen ‘spaties’ maken.

sterretjes-evelien

Camera instellingen:
ISO: 100 bij de tekeningen en 200 bij de foto’s waarop je mij ziet met het sterretje
Diafragma: 7.1
Sluitertijd: de sluitertijd hangt af van wat je gaat maken. Ik gebruikte 13 seconden voor het schrijven van mijn naam, 5 seconden voor het hartje en 1 seconde voor het maken van de foto van mij.
Mocht je eerder klaar zijn met schrijven dan dat je je camera hoort sluiten, houd dan het sterretje op de plek waar je bent gestopt met schrijven.

sterretje-1-001
Je kunt dit trouwens ook met je telefoon doen. Download een app waarmee je een lange sluitertijd kan instellen op de camera van je telefoon. Als je zoekt op “slow shutter camera” vind je er genoeg. Zorg dat je telefoon ergens stabiel staat, tegen een stapel boeken bijvoorbeeld. Steek het sterretje aan en stel daarop scherp. Druk op de knop om een foto te maken en klik op de stop-knop als je klaar bent met schrijven of tekenen.
Veel plezier vanavond bij het maken van leuke sterretjes foto’s!

Bij deze wil ik je ook graag bedanken voor het lezen van mijn blog. Ik wens jou en jouw dierbaren een mooi en liefdevol 2017!

Liefs,
Evelien

 

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

5 reacties

 • Reply
  Evelyne
  december 31, 2016 at 4:12 pm

  Ik was vroeger ook bang van vuurwerk. Die knallen vond ik inmens hard. Dat ligt helaas aan mijn gehoor, waardoor ik zo’n knallen niet aankan. Toch kan ik nu naar het vuurwerk kijken, terwijl ik mij vroeger achter mijn ouders verstopte.

 • Reply
  Inge
  december 31, 2016 at 6:01 pm

  Ja super leuk altijd deze foto’s! Wij halen zelfs nooit sterretjes dus ik vergeet elke keer om dit soort foto’s te maken.. Oepsie!

 • Reply
  Marlous
  januari 1, 2017 at 11:46 am

  Ah zo leuk! Ik heb m’n oud en nieuw gisteren lekker lui binnen gevierd, met die mist was er toch niet zoveel te zien. Maar ik vind dit wel een heel tof ideetje! Een gelukkig nieuwjaar nog trouwens!

 • Reply
  Edith Sofia
  januari 4, 2017 at 11:54 am

  Prachtige foto’s!

  • Reply
   Evelien
   januari 6, 2017 at 9:09 am

   Ah lief, dank je!