Lifestyle Mindstyle

6 Productieve dingen om te doen als je niks te doen hebt

Kikki.k lilac planner

Soms heb je een dag vrij – of gewoon wat vrije tijd – en krijg je niet bedacht wat je kunt doen. De laatste tijd heb ik regelmatig van die dagen dat ik denk “wat zal ik vandaag toch eens gaan doen?” en het gewoonweg niet bedacht krijg. Het invallen is de laatste weken niet heel veel en mijn huis is nou ook weer niet zo groot dat ik hele dagen bezig moet zijn met mijn huishouden. Ik ben ook nog zo iemand die graag veel uit haar dag wil halen en dus productief wil zijn. Wanneer ik dus niets bedacht krijg om te doen, voel ik me nutteloos, heb ik veel minder energie en ben ik teleurgesteld, – in mezelf – omdat ik een dag heb verspild.

Gelukkig heeft dit gevoel me ook wat inspiratie opgeleverd en deel ik vandaag wat tips voor productieve dingen die je kunt doen als je niets te doen hebt. Dus of je nu alleen verveeld bent en iets zoekt om te doen of bent zoals en ik en productief wil blijven, lees vooral verder.

Doe hetgeen wat je al te lang voor je uit hebt geschoven
Er is altijd iets wat gedaan moet worden, maar wat je elke keer voor je uitschuift. Nu is een goed moment om het te doen! Misschien is het niet het leukste klusje, – je hebt het immers voor je uitgeschoven – maar straks kun je het wel mooi van je to-do list afstrepen en hoef je je er geen zorgen meer over te maken. Fijn toch?

Plan je maand
Ik heb het al eerder gezegd: ik ben gek op plannen. Lijstjes maken, plannen in mijn mooie Kikki.K planner, ik hou er van. Maar naast dat het heel leuk is om te doen – vind ik –, is het ook nog eens heel erg handig.  Als je een blogger bent, kun je bijvoorbeeld vast je blogposts gaan plannen. Maar ook andere dingen zoals school, – leren voor je tentamens, maken van projecten – werk en privéaangelegenheden kun je vast vooruit plannen. Een beetje tijd is – bijna -alles wat je nodig hebt om dadelijk het gevoel te hebben dat je maanden vooruit hebt gepland – en geloof me, dat is een geweldig gevoel! Dus pak een notitieboek of planner en ga aan de slag.

Bedenk wekelijkse doelen en schrijf ze op
En als je dan nu toch je notitieboekje of planner in je hand hebt, probeer dan eens een aantal realistische doelen te bedenken die je elke week wilt behalen en schrijf ze op. Bijvoorbeeld: 2 keer in de week sporten of minstens 1 keer in de week met een vriendin afspreken. Als je dan ook nog eens gelijk begint met het streven naar je doelen ben je helemaal goed bezig. Go for it!

Zoek je spullen uit
Misschien is het een beetje laat, maar mocht je het nog niet gedaan hebben: zoek je garderobe uit. Gooi al je kleren op een stapel – ja, ál je kleren – en bekijk waar jij blij van wordt en welke items je wilt houden. Zoek een goede bestemming voor de kleren die je niet meer wilt en doneer ze. Maar niet alleen je garderobe kun je uitzoeken, wat dacht je van je make-up, boeken, papieren, …? Genoeg te doen dus! Laatst heb ik mijn huis deels opgeruimd – volgens KonMari methode – en ik kan je vertellen dat het een heerlijk gevoel is om minder spullen te hebben.

Volg een cursus
Iets nieuws leren is altijd een geweldige manier om je dag door te brengen. Natuurlijk hoef je niet gelijk een dure cursus te gaan volgen van een aantal weken of maanden. Verdiep je eens in iets wat je graag wilt weten, bijvoorbeeld iets over een onderwerp met betrekking tot je werk of iets over bloggen. Ga naar de bibliotheek, struin internet af of bekijk enkele lessen op Skillshare om je kennis over design, fotografie, het bedrijfsleven, of iets anders wat jij interessant vind, uit te breiden.

Prep een aantal Instagram foto’s en – voor de bloggers onder ons – schrijf vast wat blogposts vooruit.
Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik ben fan van het vooraf maken en bewerken van foto’s voor Instagram. Ik merk dat ik gedurende de week vaak geen tijd heb – of neem – om foto’s te maken en te bewerken. Dus probeer ik vaak vooraf al wat foto’s te maken, bijvoorbeeld wanneer ik ook foto’s aan het maken ben voor mijn blog. Natuurlijk kan dit niet altijd én ik vind ook dat Instagram spontaan moet blijven, maar soms is het best wel handig. En als je anders toch niets te doen hebt of je verveelt, waarom niet?
Hetzelfde geldt voor het vooruit schrijven voor je blog. Het bespaart je een hoop tijd gedurende de week – waarin je misschien ook druk bent met school en/of werk – als je vast vooruit hebt geschreven en je niet ’s avonds laat nog achter je laptop moet kruipen om een blogpost te schrijven. Overigens ben ik zelf heel slecht in het vooruit werken voor mijn blog, dus deze tip is ook een beetje voor mezelf ;-).

Wat zou jij nog willen toevoegen aan dit lijstje?

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

25 reacties

 • Reply
  Dina
  juni 19, 2015 at 12:52 pm

  Leuke en goede ideeën! De meeste dingen heb ik eigenlijk altijd al op orde gelukkig, dus dan hoef ik daar niet echt meer naar om te kijken. 🙂

 • Reply
  Barbara
  juni 19, 2015 at 2:23 pm

  Goede tips! Al komt het maar heel weinig voor dat ik niet meer weet wat te doen. Mijn leven is daarvoor te gevuld denk ik.

 • Reply
  Lilian
  juni 19, 2015 at 2:35 pm

  Ik zoek ook vaak mijn ‘digitale’ spullen uit: bestandjes, mapjes, foto’s & emails 🙂

 • Reply
  tifosanele
  juni 19, 2015 at 3:24 pm

  Moet het productief zijn? Een boek lezen of een cake bakken, mag dat ook 😉 ?

  Maar je hebt me inderdaad inspiratie gegeven om te plannen, om op voorhand te bloggen of foto’s te nemen…

  • Reply
   Evelien
   juni 23, 2015 at 11:01 am

   Dat mag natuurlijk ook, dat is ook erg leuk en fijn om te doen! Je hoeft niet altijd productief te zijn natuurlijk 😉

 • Reply
  Manon
  juni 19, 2015 at 5:31 pm

  Goede tips, ik maak alleen geen maandplanning, want dat houdt ik niet vol, maak wel gewoon een weekplanning

 • Reply
  Amy
  juni 19, 2015 at 6:56 pm

  Goede tips! Ik merk zelf dat (vooruit) plannen me altijd rust geeft, of dat nu op dagen is dat ik weinig actief ben of op megavolle dag. En weinig spullen is een goed gevoel idd, dus ik zou graag een dagje flink opruimen 😉

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  juni 19, 2015 at 8:50 pm

  Fijne tips!

 • Reply
  Lisa
  juni 19, 2015 at 9:10 pm

  Ik prep inderdaad graag foto’s voor!

 • Reply
  DQ
  juni 20, 2015 at 1:04 am

  Ik probeer ook altijd blogposts vooruit te schrijven, maar soms schiet het er nogal bij in. Maar wat een heerlijke week heb ik als ik weet dat ik de komende twee weken gewoon gebakken zit met mijn artikelen haha! X

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  juni 20, 2015 at 9:51 am

  Wat een leuk lijstje! Ik ga een kijkje nemen op Skillshare, ben dol op cursussen :).

 • Reply
  anna
  juni 20, 2015 at 4:09 pm

  Leuk lijstje! Meestal doe ik dit soort dingen uit mezelf wel, maar af en toe is het ook wel heerlijk om even niks te doen zodra het kan. Vooruit bloggen vind ik ook heel fijn! Leuke blog heb je trouwens, ik ben je gaan volgen!

  • Reply
   Evelien
   juni 23, 2015 at 11:01 am

   Soms is niks doen ook echt heerlijk inderdaad! Lief dat je me bent gaan volgen <3

 • Reply
  Linda
  juni 20, 2015 at 5:25 pm

  Ohhh supertoevallig ik had een paar dagen terug ook het idee om zo’n soort artikel te schrijven! Misschien komt dat over een tijdje nog wel, haha, ik vind het namelijk ook heel interessant om in een rustige periode (zoals voor mij nu zomervakantie 🙂 ) toch nuttig om te gaan met mijn tijd! Opruimen is bij mij hard nodig dus daar ga ik me nu eerst eens mee bezig houden denk ik 😉

  • Reply
   Evelien
   juni 23, 2015 at 11:00 am

   Hihi wat toevallig! Ik ben benieuwd naar jouw tips, dus kom maar op met dat artikel 😉

 • Reply
  Esmeralda
  juni 20, 2015 at 11:45 pm

  Ik zou zo graag ns tijd willen maken om een boek te lezen. Heb ‘t daar alleen veel te druk voor 🙁

 • Reply
  Naomi
  juni 21, 2015 at 2:39 pm

  Hele fijne tips! Vooruit-schrijven is echt super noodzakelijk voor mij omdat ik gewoon anders nooit op tijd klaar geraak met alles 🙂

 • Reply
  Sas
  juni 21, 2015 at 4:07 pm

  Fijn lijstje, zeker dingen die ik doe als ik niks te doen heb.

 • Reply
  Merel | LifebyMerel
  juni 21, 2015 at 6:49 pm

  Leuk lijstje en een super leuke blog heb je! 🙂

  • Reply
   Evelien
   juni 23, 2015 at 10:59 am

   Dankjewel voor het lieve compliment! <3

 • Reply
  Lysanne
  juni 22, 2015 at 7:17 pm

  Handige ideetjes! Ik verzin ook altijd wel weer iets om te doen op momenten dat ik eigenlijks niets hoef te doen. Ik moet gewoon bezig zijn

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  juni 22, 2015 at 9:28 pm

  bedankt voor het delen, hele handige tips!

 • Reply
  Moniek
  juni 22, 2015 at 11:10 pm

  Wat een fijne tips! Ik probeer blogs vooruit te schrijven of alvast te fotograferen.

 • Reply
  Vivian
  juli 2, 2015 at 3:36 pm

  Vooral dingen plannen vind ik in dit soort situaties heel leuk om te doen 🙂

 • Reply
  Nuttige dingen die je deze zomer kunt doen - STREETS AHEAD
  juli 14, 2015 at 6:00 am

  […] PS nog niet genoeg inspiratie? Evelien van Livelifelovely deelde een tijdje terug toevallig een soortgelijk artikel! […]