Lifestyle

2 Jaar samenwonen: mijn samenwoontips

Een foto die we voor de grap maakten na het huwelijk van mijn zus. Ik met haar sluier en boeket, Dennis met de stropdas van haar man.

1 November 2013, vandaag 2 jaar geleden, gingen Dennis en ik een groot, nieuw avontuur aan samen. We hadden nog niet zo lang een relatie, maar wilden beiden graag uit huis en het voelde voor ons goed om de stap te zetten om samen te gaan wonen. Tot op de dag van vandaag hebben wij daar beiden – ik in ieder geval – geen spijt van. En hoewel de afgelopen 2 jaar niet altijd makkelijk waren, door ons compleet andere ritme – ik werk overdag, Dennis werkte ‘s avonds en ging ook 2 avonden in de week naar school – genieten wij nog steeds ieder moment van het samenwonen. Een plekje voor ons tweeën – drieën, samen met poes – waar we ons terug kunnen trekken, vrienden en familie kunnen ontvangen en samen gek kunnen doen. Heerlijk! Vandaag deel ik, door middels van 5 tips, onze (huis)sleutel tot succesvol en happy samenwonen.

Maak afspraken over de verdeling van de kosten
Op jezelf wonen is duur. Iedere maand moet je de vaste lasten betalen: huur/hypotheek, gas, water, licht, internet, televisie, boodschappen en ga zo maar door. Het is dus belangrijk dat je van de tevoren inzicht hebt in wat jullie per maand te besteden hebben. Dennis en ik hebben vooraf een overzicht gemaakt van wat wij ieder verdienen en wat onze persoonlijke vaste lasten zijn, zoals een zorgverzekering en telefoonabonnement. Op die manier wisten wij voor wat voor bedrag wij per maand zouden kunnen gaan huren, zonder op een houtje te hoeven bijten. Toen we eenmaal een woning hadden gevonden, hebben we goed uitgezocht wat we waar het beste konden afsluiten – verzekeringen, elektra, televisie, internet. Dit kost even tijd, maar uiteindelijk scheelt het je veel geld. Daarna hebben wij snel een gezamenlijke rekening – en spaarrekening – geopend, waarop wij ieder maandelijks een vast bedrag overmaken. Vanaf deze rekening betalen wij onze vaste lasten, dit scheelt een hoop gedoe, maar voorkomt ook ruzie.

Maak een taakverdeling
Maak samen goede afspraken over wie wat doet. Je hoeft en kunt natuurlijk niet alles afspreken, maar bepaalde dingen zijn wel handig om – dagelijkse – discussies te voorkomen. Zo ben ik ‘s ochtends eerder uit bed en zet dan het ontbijt e.d. vast klaar, maar is Dennis eerder thuis van zijn werk en begint vast met koken. Zo blijft het eerlijk en het voorkomt gezeur.

Google agenda en Wunderlist
Een van de eerste dingen die Dennis en ik deden toen we gingen samenwonen, is onze agenda delen via Google. Iedereen heeft natuurlijk een eigen agenda, maar dat kan nog wel eens onhandig zijn als je iets wil afspreken en je niet weet of je vriend(in) wel kan. Via de agenda van Google kan ieder zijn afspraken afzonderlijk er in zetten, maar kun je wel die van de ander zien. Zo voorkom je dubbele afspraken. Super handig!
Ook hebben wij beiden Wunderlist – een fijne app om lijstjes in te maken – waarin wij een aantal gedeelde lijstjes hebben gemaakt. Zo hebben we een gedeeld boodschappenlijstje, die we beiden in de app kunnen aanvullen. Mocht ik op mijn werk nog iets bedenken wat ik nodig heb, zet ik het in het lijstje  en als Dennis dan naar de supermarkt gaat en in de app op het lijstje kijkt, ziet hij het gelijk. Handig!

Blijf daten
Als je samenwoont zie je elkaar over het algemeen best veel. Maar elkaar zien en samen op de bank tv kijken is iets anders dan samen écht quality time hebben. Blijf daarom ook met elkaar daten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om iedere eerste zaterdag van de maand iets leuks te doen en om de beurt iets te bedenken voor die date. Als je dat doet, blijf je ook écht tijd samen besteden en dat voorkomt sleur.

Blijf ook je eigen ding doen
Naast dat het belangrijk is om samen dingen te ondernemen, moet je elkaar ook de ruimte geven om dingen zonder jou te doen. Laat hem een avond bier drinken met zijn vrienden in de kroeg, terwijl jij thuis een vriendinnenavond organiseert met veel chocolade, gezichtsmaskertjes, wijn en films.

Woon jij al samen en wat zijn jouw tips?

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

13 reacties

 • Reply
  DIonne
  november 1, 2015 at 1:14 pm

  Fijne tips! Ik ben ook van plan om binnenkort te gaan samenwonen

 • Reply
  Linda
  november 1, 2015 at 1:16 pm

  Ik woon nog niet samen, maar het lijken me hele goede tips. Het is volgens mij inderdaad heel handig om goede afspraken te maken, dan weten beide wat ze kunnen verwachten voorkom je dat een van de twee ergens in teleurgesteld raakt, wat dat dan ook is. Volgens mij voorkomen jullie dat heel goed op deze manier! Ga ik even onthouden voor de toekomst ;-).

 • Reply
  Paul
  november 1, 2015 at 1:20 pm

  Gun elkaar eigen tijd waarin je juist geen dingen samen doet. Zorg ervoor dat er tijd overblijft om contact te houden met eigen vrienden, of voor sport en hobby’s.

 • Reply
  Dina
  november 1, 2015 at 1:36 pm

  Wat leuk dat jullie al twee jaar samenwonen en de datum nog weten. Wij wonen al zes jaar samen, maar welke datum we daar precies aan moeten koppelen, weet ik echt niet meer. 😛

 • Reply
  Marushi
  november 1, 2015 at 7:49 pm

  Handige tips! Ik woon nu 2 maandjes samen met mijn vriend, maar die date night is misschien wel leuk om toch gewoon te doen.

 • Reply
  Lilian
  november 1, 2015 at 7:58 pm

  Ik ben het helemaal eens met je tips! Mijn man en ik gingen 8 jaar geleden samenwonen op een éénkamer-appartement. Dan moesten we bij ruzie de wc in of naar buiten. Een goede relatietest 😉

 • Reply
  Nina Simplynspecial
  november 1, 2015 at 9:56 pm

  Goeie tips! Die wunderlist app klinkt ideaal haha 🙂 Ik denk dat het ook belangrijk is om je eigen ding te blijven doen ook al woon je samen. Die foto is super leuk hihi.

 • Reply
  Kim | Kimsbloglife
  november 2, 2015 at 10:23 am

  Hele goeie tips, die zal ik binnenkort ook kunnen gebruiken! 🙂 Vooral dat van die apps om je agenda en lijstjes op elkaar af te stemmen en dat jullie op voorhand alles goed bekeken hebben met de kosten om later niet voor verrassingen te staan ga ik zeker onthouden, had ik zelf nog niet echt aan gedacht!

 • Reply
  Shanti
  november 3, 2015 at 7:38 pm

  Die agenda delen… dat lijkt mij dus ook zo handig he. Nick schrijft namelijk niets op de kalender die hier hangt. Ik wel, maar meneer kijkt er toch niet op dus het heeft weinig nut. Maar hij wil zijn digitale agenda niet delen.. Stom 🙁

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  november 7, 2015 at 9:58 am

  Hele goede tips, en wat een ontzettend leuke foto!

 • Reply
  Mariëlle
  november 8, 2015 at 6:14 pm

  Wat een super goede tips Evelien, ook al is er bij mij totaal geen sprake van haha! Vooral de tips met samen agenda’s en wunderlist delen, ideaal!

 • Reply
  Teddy
  november 8, 2015 at 6:39 pm

  Wat een fijne tips! Ik woon net op kamers, dus het duurt waarschijnlijk nog even voordat ik ga samenwonen, maar hier heb ik zeker iets aan!

 • Reply
  Sas
  november 8, 2015 at 8:14 pm

  Wat een tof artikel met hele fijne en vooral herkenbare tips. Wij wonen al 7(!) jaar samen en zijn nu opzoek naar een nieuw stulpje en een nieuw avontuur.