Eten Reizen

Kinderfeestje: oud Hollands

Met kinderen op de basisschool moet je er toch echt aan geloven: kinderfeestjes. Voor wat inspiratie kun je regelmatig kinderfeestjes vinden op Mijn kind enzo. Van uitnodiging tot hapjes zal hier beschreven staan met elke keer een ander thema.
Zoals jullie al in de titel hebben kunnen lezen is het thema vandaag oud Hollands. En hoe cliché dat misschien ook is, het blijft leuk!

De uitnodiging: een schoolbordje met krijt

Benodigdheden:
– 1 lichtbruine dubbele kaart van af A6 formaat of gevouwen etalagekarton op dubbel briefkaart formaat.
– Zwart papier op briefkaartformaat
– Dun touw, van ongeveer 40 cm
– 1 (snoep) schoolbordkrijtje
– Schaar, perforator, mes, lijm, wit waskrijt

Werkwijze
1. Knip de hoeken van de lichtbruine kaart rond af
2. Maak, met de perforator, een gaatje in de rechterbovenhoek.
3. Snij ongeveer 1 cm uit de kant een rechthoek met ronde hoeken uit de voorkant van de kaart (zorg dat de perforatie genoeg ruimte heeft).
4. Doe het zwarte papier tussen de kaart en plak alles vast.
5. Schrijf met het waskrijtje de tekst van de uitnodiging op het ‘schoolbordje’.
6. Doe het touwtje door het gaatje en knoop het vast. Maak aan het andere uiteinde het schoolkrijtje vast.

Traktatie: een klompbootje

Benodigdheden:
– 20 gram jonge of jong belegen kaas (5 x 2,5 x 2 cm)
– Snoeppapier of kokosbrood
– Poedersuiker, water en kleurstof
– Cocktailprikkers

Werkwijze
klompbootjeHiernaast heb ik een aantal stappen proberen te verdui
delijken d.m.v. tekeningen. Let niet op mijn tekenkunsten.
1. Snij de punt van de klomp rond vanaf de onderkant (I). Maak de hak: snij een klein driehoekje uit de onderkant (II). Snij daarboven een half rondje uit het klompje (III).
2. Knip een driehoekig zeil van het snoeppapier of kokosbrood. Maak het ongeveer 7 cm hoog en 5 cm breed.
3 Schrijf met bijvoorbeeld een cocktailprikker, gedoopt in het kleurstof, de naam van het kind of de leeftijd op het zeiltje.
4. Steek het zeiltje voorzichtig aan de cocktailprikker en zet hem op de klomp.

Presenteer de bootje op een dienblad met daarop een sloot gemaakt van blauw papier met daarover plastic folie of blauw plastic. Maak aan de zijkanten groen gras. Zet de bootjes in het water.

Andere leuke ideeën voor een traktatie
Je kunt natuurlijk ook een puntzak met ouderwets snoepgoed (zoals pepermunt en drop) trakteren. Of maak een knikkerzakje van een restje stof en doe hier wat knikkers en wat snoep ik, zoals bijvoorbeeld een doosje rozijnen.

klompen
Ouderwetse spelletjes
Natuurlijk worden er op het feestje oud Hollandse spelletjes gedaan. Maak van de te voren voor elk kind een opdrachtenkaart in de vorm van een leesplankje. Teken een aantal (lege) vierkantjes in rijtjes naast elkaar. Schrijf onder elk vakje een opdracht, maar dan als volgt gespeld: e-zel-tje prik, spij-ker poe-pen, etc. Elke afgewerkte opdracht levert het bijbehorende plaatje op. Dit kan een passende sticker zijn of tekeningetjes die u van te voren zelf gemaakt of gekopieerd en uitgeknipt heeft.
Zet op een tafel schaaltjes met ouderwetse snoepjes en drankjes klaar. Denk hierbij aan chocolademelk, ranja, zoethout, kaneelstokken, gomballen. Aan het eind van het feest staat er natuurlijk een grabbelton klaar. Vraag de gasten om in oud Hollandse kleding naar het feest te komen. Doe dit zelf natuurlijk ook!

Spij-ker poe-pen
Nodig: een fles, een lang stuk niet te dik touw en een grote spijker. Knoop de spijker met de kop aan het touw. Bind het touw om de middel van een kind. Het kind gaat nu, met gebogen knieën, boven de fles staan en probeert de spijker in de fles te manoeuvreren zonder zijn handen te gebruiken.

Koek hap-pen
Nodig: een waslijn, plakken koek of spekkies. Bevestig de koek aan de waslijn met een touwtje. Laat twee deelnemers tegelijk de koek van de lijn afhappen, met de handen op de rug. Wie het eerst klaar is wint!

E-zel-tje prik
Nodig: een blinddoek, een stopnaald waaraan een tros draden of veertjes vastzit (de staart) en een getekende ezel op bijvoorbeeld canvas of een prikbord. Een kind moet, geblinddoekt, proberen de staat op de goede plek te prikken.

Snoep-je vis-sen
Nodig: een teil water en verpakte snoepjes. Kinderen moeten proberen met hun mond een snoepje uit het water te vissen.

Blin-de-man-net-je
Nodig: een blinddoek. Een kind wordt geblinddoekt en daarna een paar keer rondgedraaid. Dan moet hij proberen een ander kind te vangen. De overige kinderen lopen gewoon rond. Een variatie hierop: het geblinddoekte kind moet, door te voelen, raden wie het is.

Hoe-pe-len
Nodig: 2 hoepels en 2 stokjes. Door met het stokje tegen de hoepel te slaan, moeten de kinderen proberen de hoepel te laten rollen.

Knik-ke-ren
Nodig: een knikkerpot en knikkers. Wie krijgt zijn knikkers het dichtst bij of in de pot?

Zak-doek-je leggen
Nodig: een doekje. Het spelletje zal verder wel bekend zijn.

Hin-ke-len
Nodig: stoepkrijt en een klein voorwerp (steentje) . Zet een hinkelbaan uit. Het kind gooit het steentje in een vakje, hinkelt er heen en probeert, terwijl hij op een been staat, het voorwerp te pakken.

Kaat-sen-bal-len
Nodig: 2 of 3 zachte balletjes. Wie kan met twee of meer ballen gooien en vangen?

Tol-len
Nodig: 1 of meer tollen. Wie kan de tol het langst laten draaien?

Stelt lo-pen
Nodig: een paar stelten. Welk kind kan de meeste stappen nemen?

Jan Huy-gen in de ton
De kinderen vormen een kring, houden elkaars hand vast en zingen het liedje: ‘Jan Huygen in de ton, met een hoepeltje erom. Jan Huyen, Jan Huyen en de ton die begon te buygen, te buygen en de ton die viel in duygen.’ Bij ‘en de ton die viel in duygen’ laten de kinderen elkaars handen los en vallen op de grond.

Tik-ker-tje
Een kind word aangewezen als tikker en probeert een ander te tikken.

Grootmoeders recepten
Bij een oud Hollands feestje horen natuurlijk grootmoeders recepten. Ook heel lekker voor een ander moment.

Wentelteefjes
Benodigdheden:
– 8 sneetjes (oud) brood
– 2 eieren
– 2 dl melk
– 30 gr. suiker
– boter om in te bakken

Bereiding
Klop de eieren met de suiker in een kom. Voeg de melk toe en klop het er doorheen. Schenk het eiermengsel over in een diep bord. Wentel de sneetjes hierin en zorg dat ze helemaal doordrenkt zijn. Laat ze op een ander bord even uitlekken. Smelt de boter in de koekenpan en bak de wentelteefjes op een matig vuur aan beide kanten goudbruin. De wentelteefjes kunnen ook in een grillpan worden gebakken. Je kunt er dan meerdere tegelijk bakken. Bovendien ontstaat er een leuk streepeffect. Bestrooi de wentelteefjes met suiker en kaneel. U kunt er ook appelmoes, jam of gestampte muisjes bij serveren.

appeltaart
Grootmoeders appeltaart
Benodigdheden:
– 1 kilo goudrenetten
– 175 gram suiker
– 200 gram zelfrijzend bloem
– 200 gram koude roomboter
– 2 eidooiers
– 2 eetlepels rozijnen
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 beschuit
– 1 springvorm

Bereiding
Schil de appels en snij ze in kleine blokjes of schijfjes. Laat de rozijnen wellen in een bakje water (of amaretto, ook heel lekker). Doe de bloem en de boter in een schaal. Snij de boter in kleine stukjes tot u een deegkruim hebt. Voeg de suiker en vanillesuiker toe. Meng de eidooiers er met een vork door. Vorm met koude handen een bal van het deeg. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in en stuif er wat bloem in. Gebruik 2/3 deel van het deeg om de springvorm mee te bedekken. Druk het deeg stevig aan. Prik er met een vork een paar gaatjes in. Verkruimel de beschuit. Strooi de kruimels in de springvorm. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier. Meng de appels met de rozijnen, 3 eetlepels suiker en wat kaneel. Doe dit mengsel in de springvorm. Gebruik de rest van het deeg om rolletjes van te draaien en een rasterwerk op de springvorm te leggen. Bak de appeltaart in een uur gaar en goudbruin in de oven.

Ouderwetse snoep en koek
Maak schaaltjes met ouderwetse snoepjes en koekjes.
Voorbeelden van snoep: duimdrop, zoethout, boterdrups, salmiakjes, gomballen en kaneelstokken.
Voorbeelden van koek: boterbiesjes, krakelingen, lange vingers, likkoekjes en mergpijpjes.

Hartig tussendoortje
Warme saucijzenbroodjes (of voor de Brabanders onder ons: worstenbroodjes).

Hopelijk heb je wat inspiratie uit dit artikel kunnen halen, om een leuk kinderfeestje te organiseren. Wat voor kinderfeestjes heb je al wel eens georganiseerd of wat voor soort kinderfeestje zou je nog wel willen zien op Mijn Kind enzo? Laat het achter bij de reacties.

Inspiratie: Het verjaardag ideeënboekje

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

0 reacties