Recept – Feeststol

Pasen staat voor de deur. En waar het met Kerst meer draait om het diner, is bij Pasen vaak het ontbijt/ brunch hét ding. Dat vind ik helemaal niet erg! Het ontbijt is mijn lievelingsmaaltijd van de dag. Dit jaar hebben Dennis en ik mijn schoonfamilie bij ons uitgenodigd voor een brunch en ben ik al een aantal weken bezig met bedenken wat ik wil maken. Eén van de dingen die ik sowieso wil maken is een feeststol met zelfgemaakt spijs. Daarom probeerde ik een paar weken geleden alvast het een en ander uit, met goed resultaat! Vandaag deel ik het recept, zodat jij het zondagochtend ook op tafel kunt zetten. Het is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd.

Benodigdheden voor één feeststol
500 gram tarwebloem
50 gram suiker
1 tl kaneel
14 gram gedroogde gist
10 gram zout
200 gram lauwe melk
100 gram lauw water
50 gram zachte roomboter in blokjes
gesmolten boter om het brood te bestrijken
poedersuiker ter garnering

Vulling
50 gram gehakte pecannoten
20 gram sukade
60 gram rozijnen
40 gram krenten
rasp van een halve sinaasappel

Amandelspijs (500 gram)
250 gram suiker
250 gram blanke amandelen zonder schil
1 ei maat L
1 gewassen citroen

Extra
bakplaat
bakpapier
theedoek
zonnebloemolie
kom
fijne rasp
eventueel mixer met deeghaken
keukenmachine
oven

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor het brood, behalve de roomboter, en kneed er een soepel deeg van. Voeg na ongeveer 10 kneden, klontje voor klontje de roomboter toe. Blijf door kneden – of laat je machine kneden – tot je een licht plakkerig deeg hebt. Als je het uit elkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaan.

Vet een kom in met zonnebloemolie en leg het deeg hierin. Laat het deeg op een warme plek, onder een natte theedoek een uur rijzen, totdat het in volume is verdubbeld. Intussen kun je het spijs maken.

Maal de amandelen en de suiker kort fijn in de keukenmachine, totdat de korrels ongeveer even groot zijn. Voeg dan het ei toe en meng het door elkaar. Rasp de citroen met een fijne rasp en voeg dit bij de amandelen. Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Meng het geheel in de keukenmachine tot een egaal spijs.
Gebruik de helft (250 gram) en maak daar een rol van.

Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar.
Maak een dikke plak van het deeg en druk de lucht uit het deeg. Strooi de vulling over het deeg en kneed dit erdoorheen. Leg het deeg op je aanrechtblad en maak hier een rechthoek van. Leg de rol spijs in het midden en vouw beide kanten er overheen. Druk alle randen goed aan.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de stol hierop. Laat de stol weer een uur rusten onder de natte theedoek.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de stol vervolgens in het midden van de oven voor 25 minuten. Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak hem nog een 15 minuten.
Smelt wat roomboter, bestrijk het brood hiermee en bestrooi het brood met poedersuiker.

Vrolijk Pasen!

One thought on “Recept – Feeststol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *