Ontbijt Recepten

Recept – Store boller

Vorige week was ik samen met Dennis een lang weekend in Kopenhagen, waar we iedere ochtend buiten de deur gingen ontbijten. Vanwege de kosten, – hotelontbijtjes zijn duur! – maar ook omdat we dat leuk vinden. Daar at ik op de laatste ochtend – waarom toen pas? – eenStore boller. Een broodje gemaakt met kardemom met daarin rozijnen of chocolade. Ik vond het ontzettend lekker en besloot thuis gelijk aan de slag te gaan met het namaken van deze broodjes. En ik kan je vertellen, ze zijn erg goed gelukt.

Benodigdheden voor 16-24 stuks 

Voor de Store boller:

  • 600 ml warme halfvolle melk (38 graden)
  • 113 gram gesmolten boter
  • 715 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels gist (instant, dr. Oetker)
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 1 theelepel zout
  • eiwit
  • 4 handjes rozijnen of stukjes chocolade

Extra:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Theeboek of plastic folie
  • Mixer met broodhaak

Meng, in een grote kom, de warme melk, gesmolten boter, suiker en het gist en laat dit ongeveer 10 minuten staan, totdat het gist schuimig is geworden. Roer het zout en de kardemom er doorheen en vervolgens de bloem. Voeg de bloem in etappes toe, totdat alles is opgenomen. Daarna kun je rozijnen toevoegen of stukjes chocolade. Ik koos voor rozijnen. Het is natuurlijk een smaakkwestie, maar ik hou wel van wat rozijnen, dus ik deed er 4 handjes in. En stiekem hadden er van mij nog wel wat meer in gemogen. Doe dit dus op gevoel.
Het deeg moet plakkerig zijn, maar niet te plakkerig. Je kunt eventueel extra bloem toevoegen als dat wel het geval is. Probeer dit wel zo min mogelijk te doen, om ervoor te zorgen dat de Store boller luchtig worden. Kneed vervolgens, met behulp van een mixer met broodhaak of met de hand, het deeg voor ongeveer 8 minuten.

Dek vervolgens de kom af met een schone doek of plastic folie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in grootte is verdubbeld. – Bij mij duurde dit een uurtje, maar dat hangt af van de omgevingstemperatuur. – Leg in de tussentijd bakpapier op de bakplaten. Bestrooi je werkblad met bloem en verspreid het gerezen deeg hierover. Maak bolletjes die iets groter zijn dan een golfbal. Omdat het deeg best plakkerig is, kan dit lastig zijn. Ik gebruikte een ijsbolletjestang en een mesje, dit werkte prima! Leg de bolletjes op de bakplaat en dek ze weer af met een doek of plastic folie. Laat dit voor 45 minuten rusten.

Verwarm intussen de oven op 180 graden en klop het eiwit stijf. Bestrijk de bolletjes voor het bakken met het eiwit en bak de bolletjes in 18-20 minuten gaar en goudbruin.

Wanneer de bolletjes net klaar zijn, zijn ze heerlijk luchtig. Na een tijdje worden ze wat compacter – om het zo maar even te noemen – maar zijn ze nog steeds erg lekker. Doe er wat poedersuiker, jam of kaas op en smullen maar!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

4 reacties

  • Reply
    Amy
    februari 14, 2016 at 12:51 pm

    Wauw, wat heb je prachtige foto’s gemaakt! Heel mooi! <3 Wat een goed recept, die wil ik wel eens proberen! 🙂

  • Reply
    Shanti
    februari 14, 2016 at 1:14 pm

    Mooie foto’s Eef <3 En wat een ontzettend lekker recept lijkt dit me! <3

  • Reply
    Anita
    februari 14, 2016 at 5:16 pm

    Hele mooie foto’s zeg en klinkt als een heerlijk broodje 🙂

    • Reply
      abtretung einer lebensversicherung an eine bank
      november 5, 2016 at 7:19 am

      jean scrive:ciao, mi kiamo jean e t rispondo da capo d’orlando, provincia di messina.hai ragione, ci sono droghe leggere e quelle pesanti, spesso sento dire ke la droga leggera e meno dannosa.sbagliato: e t diko xkèc’è una differenza, la droga leggera svolge i suoi effetti collaterali andando con il tempo, mentre quelle pesanti, beh i sa ke t mettono ko cioè addio vita.ragazzi nn bruciatevi la vita con la droga.diamo un calcio alla droga